l’ocde aconsella augmentar les ajudes als aturats crònics

Prediu que l’atur a Espanya arribarà al 28% el 2014, només per sota de Grècia.
Recomana incentivar la recerca de feina i la formació.

ELIANNE ROS
PARÍS

El fnal del túnel encara està lluny. Segons les prediccions de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) sobre l’evolució de la desocupació, Espanya encara no ha tocat fons. Davant un increment que situarà l’atur en el 28% el 2014, només per darrere de Grècia (28,2%), el club dels països industrialitzats recomana augmentar les ajudes als aturats de llarga durada. Per evitar que la situació d’aquests desocupats, especialment els joves, s’enquisti, aconsella també incentivar la recerca de feina i la formació.00 taxa
L’OCDE crida l’atenció sobre el risc que la desocupació crònica s’instal·li de forma estructural en la societat, però no per això considera que s’hagin de qüestionar les reformes laborals portades a terme en països com Espanya, Grècia, Portugal o Itàlia per reduir les diferències entre els treballadors amb un contracte fix i els temporals, a més a més d’augmentar la mobilitat laboral i estimular la productivitat».

Segons el secretari general de l’organització, Angel Gurría, aquesta política comença a «donar resultats» en termes de «recuperació de la competitivitat», encara que no es tradueixin en una inversió de la corba de l’atur.
«Cal donar temps a aquestes coses perquè les mesures s’estan prenent des de fa relativament poc i en un context molt difícil», va adduir Gurría. «Espanya depèn de la recuperació de l’economia europea, que no s’està donant, i això signifca que ha de remar dues vegades més fort», va manifestar en la presentació a París de l’informe anual sobre l’atur. Va considerar, no obstant, que encara queden millores per aplicar en matèria de serveis de desocupació i de mobilitat geogràfica de la mà d’obra.
ALARMANT ATUR JUVENIL / Tot i observar dades positives com la progressió de les exportacions en un 8%, que equilibra la balança de pagaments, l’OCDE considera «preocupant» la progressió d’aturats crònics. Subratlla que la desocupació de llarga durada (12 mesos o més) com a percentatge de la desocupació total ha augmentat a Espanya del 19,1% en el quart trimestre del 2007 al 47% en el quart trimestre del 2012. «Serà més difícil per a aquests treballadors tornar a trobar feina, ja que poden depreciar-se les seves habilitats i perdre motivació, i això comportaria un increment en la desocupació estructural difícil de desfer», adverteix.

Per l’OCDE, el més «alarmant» és l’elevat atur juvenil, amb nivells «sense precedents» en nombrosos països: 55% a Espanya, 60% a Grècia i 40% a Itàlia i Portugal. L’organització constata que, si es mantenen aquests nivells, «estan en perill les perspectives de carrera laboral en el llarg termini».
A Espanya, la proporció de joves que treballen s’ha reduït 21 punts percentuals des de l’inici de la crisi el 2007, cinc vegades més que la mitjana de l’OCDE. Apunta a més que, encara que part d’aquest descens ha anat acompanyat d’un increment en les matriculacions en estudis i formació, la proporció de joves que ni estudien ni treballen ha pujat 7 punts. «La joventut és particularment vulnerable, la inactivitat prolongada pot afectar negativament tota la seva vida laboral ». Els homes amb menys qualifcació són els més afectats.
famílies AMB dificultat /Per pal·liar la gravetat de la situació, l’OCDE estima que restablir les jubilacions anticipades o flexibilitzar les normes per accedir a les pensions d’invalidesa seria un «error costós». Aposta, en canvi, per «reforçar les prestacions de renda mínima a f d’ajudar les famílies amb més difcultats, en particular on l’atur de llarga durada continuï sent més elevat».
També recomana reforçar les «polítiques d’activació» per «animar els aturats i altres grups inactius a trobar feines gratifcants i productives». Proposa, d’aquesta manera, ajudes per a la recerca d’ocupació i la formació que comptin amb un «fnançament sufcient». Una recepta difícil de combinar amb l’austeritat. Segons constata l’OCDE, a mesura que «les tensions s’acumulen en els pressupostos públics» la inversió dedicada als aturats ha disminuït un 20% de mitjana als països de l’OCDE. +Inf

Esta entrada fue publicada en Inf. general y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s