La recaptació de la Generalitat no creix prou

Els augments d’impostos no eviten que els ingressos tributaris segueixin per sota del nivell del 2010

La recaptació d’impostos que la Generalitat té cedits va augmentar substancialment durant l’any passat, però no prou per recuperar el nivell d’ingressos que tenia ja no només abans de la crisi, sinó també abans del 2010. Aquestes dificultats per incrementar la recaptació posen més complicacions a l’hora de reduir el dèficit, que com ja ha reconegut el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, l’any passat va acabar per sobre de l’objectiu previst.

El 2013 els ingressos tributaris de la Generalitat van superar els 2.156 milions d’euros, segons mostren les dades publicades pel mateix Govern. Això és un 14% més que el 2012 i respon principalment al gran ascens de la recaptació en l’impost sobre el patrimoni. Aquest tribut era la gran esperança del departament d’Economia per incrementar els ingressos, i el desig s’ha complert: l’any passat, aquest impost va generar una quarta part de la recaptació. Els ingressos van ser de 558 milions d’euros, un 85% més, i van permetre compensar els descensos d’altres taxes, com les que graven els actes jurídics documentats o les operacions societàries, entre d’altres.

L’impost sobre el patrimoni (inexistent entre 2008 i 2011, quan el govern espanyol el va suprimir) és més alt aquí que a la majoria d’altres comunitats autònomes. A Catalunya l’han de pagar tots els que tenen un patrimoni de més de mig milió d’euros (un llindar inferior als 700.000 euros que va establir el govern central en reintroduir-lo). A Madrid, l’única comunitat amb què Catalunya es pot comparar en termes de riquesa i grans fortunes, l’impost no s’aplica.

Però un dels elements que explica l’augment no era en mans de la Generalitat: l’amnistia fiscal que va aplicar l’Estat va fer aflorar 40.000 milions d’euros que, en deixar d’estar ocults, han hagut de tributar.

L’impost de transmissions patrimonials, la partida més elevada, també ha estat dels que ha augmentat la recaptació: ha generat 709 milions (un 6,3% més) després que la Generalitat n’augmentés el tipus que es paga des del 8% fins al 10%.

Els tributs sobre el joc han caigut un 5,3%, especialment en el cas dels tributs sobre el bingo (-29%) i els casinos (-17,7%). En canvi, la taxa que grava les màquines recreatives ha augmentat un 7,7% i tota sola ha generat 137 milions d’euros.

Un impost que pràcticament no s’aplicava l’any passat, el de successions, va generar la gens menyspreable xifra de 298 milions d’euros. Aquesta xifra previsiblement augmentarà aquest any, ja que la Generalitat l’ha tornat a implantar.

Font: @diariARA

Esta entrada fue publicada en Inf. general y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s